Er worden minder valse bankbiljetten onderschept in Nederland. Maar ook fraudepreventie betekent extra kosten voor winkeliers.
Het aantal onderschepte valse bankbiljetten in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met 30 procent gedaald tot 26 duizend vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.
Volgens DNB gaat het in de meeste gevallen om biljetten van twintig en vijftig euro. De centrale bank stelt dat geen exacte verklaring is te geven voor de daling. Wel dragen oplettende winkeliers en de aandacht van de autoriteiten bij aan de strijd tegen valsemunterij, stelt DNB.
Wereldwijd daalde het aantal onderschepte vervalste eurobiljetten met 27 procent tot 331.000. Daarvan was bijna 98 procent aangetroffen in de eurozone. In totaal waren er in de eerste helft van dit jaar ruim 18,5 miljard eurobiljetten in omloop.
Winkelier krijgt vals biljet niet vergoed
De daling van het aantal onderschepte valse bankbiljetten in Nederland is goed nieuws, stelt brancheclub Detailhandel Nederland. Maar voor winkeliers blijft vals geld een financieel risico.
“Een vals biljet in de kassalade krijgt een winkelier namelijk niet vergoed”, zegt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland. “Een winkelier kan zich hiervoor verzekeren, maar dat betekent extra kosten. Dus moet een winkelier zelf voor goed detectiemateriaal zorgen en deze ook up to date houden. Daarnaast moet de winkelier altijd goed blijven controleren. Waakzaamheid is het advies.“
Detailhandel Nederland is blij met het nieuwe biljet van 50 euro, dat in april 2017 wordt geïntroduceerd. “We verwachten dat dit nieuwe biljet vals geld een stuk zal terugdringen en dat is hard nodig.”
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl